Tarihte ve Kültürlerde Kadınların Şaşırtıcı Bakım Ritüelleri

14-04-2020 13:55
Tarihte ve Kültürlerde Kadınların Şaşırtıcı Bakım Ritüelleri

 

Hangi tarihte veya hangi kültürde olursa olsun, kadınlar her zaman ve her şartta güzellik ve bakım için yollar aramıştır. Arkeologlar kazılarında; kadınlar üzerinde makyaj, güzellik araçları ve hatta zamanın önemli kadınları tarafından yazılmış güzellik kılavuzları bulmuştur.


Dünyanın çeşitli yerlerinden kadınların binlerce yıl önce bile kendilerini güzelleştirme ve bakımla nasıl iç içe olduklarına bakacak olursak, sıra dışı ve şaşırtıcı fakat unutulmuş ritüellerle karşılaşıyoruz.


Egzotik Mısır

Tarihe ve kültürlere dönüp baktığımızda belki de güzelleşme ve bakım kavramında en çok etkilenen kültürün Mısır olduğunu göreceğiz. Nefertiti gibi Mısır kraliçelerinin, anti bakteriyel özelliklere sahip olduğu ortaya çıkan "kohl” karışımları vardı. Bakım o kadar önemliydi ki, en düşük sınıfta olan vatandaşlara dahi bakım yapabilmeleri için zeytinyağı sağlanırdı. Ünlü Mısır güzeli Kleopatra, güzellik sırları ve makyaj sanatı üzerine kitap yazmıştı. Bunların yanı sıra, Eski Mısırlılar, kırışıklar, çatlaklar ve yara izlerini tedavi etmek için sırlar keşfetmişlerdi.


- Eşek sütü ile karıştırılan timsah gübresi, Kleopatra tarafından yüz maskesi olarak kullanılırdı.

- Kleopatra, saatler boyunca, gül yaprakları ve süt içerisinde banyo yapardı.

- Yanaklar, kil ve ezilmiş böceklerin bir karışımı kullanılarak kızartılırdı.

- Makyajda kurşunun günümüzde kullanılmaması önerilse de, eski Msırlılar kurşun bazlı eyeliner yapmıştır.


Muhteşem Yunanistan

Güzellikleriyle ün salmış Yunan tanrıçaları, güzelliği uğruna savaşlar yapılan kadınlar ve kadının "güzel” olması için yazılan idealler... Yunan mitolojisi, savaş hikayeleri güzelliğe adanmış olaylarla dolu. Son derece güzel olan bir kadına "Yunan Tanrıçası” söyleminde bulunmanın bir nedeni vardır. Yunan tanrıçası Afrodit, uzun zamandır güzel kadınların karşılaştığı idealleri taşır. Truvalı Helen, yunan tarihindeki en kanlı ve efsanevi savaşlardan birinin sebebiydi. Eski Yunan’da beyaz ve soluk tenli kadınlar makbul olup, bu nedenle çok az makyaj yaparlardı. Bal ve zeytinyağı Yunanlar için bakımın vazgeçilmezleriydi.


- Cildi beyazlatmak için genellikle zeytinyağı ile karıştırılmış beyaz kurşun kullanıldı. Bu yüzlerini gözle görülür şekilde beyazlatmasına rağmen kurşun zehirlenmeleri nedeni ile ölüme yol açan bir tarifti.


- Eski Yunanlılar bağlı kaşları (unibrow) tercih ederlerdi. Gözlerini süslemek için koyu renkli toz kullanırlardı.

- Çok sevilen sarı saçları elde etmek için, kadınlar saçlarını sirke içinde ıslatırlardı. Sirkenin çok ve yanlış kullanılması sonucu saç dökülmeleri yaşayan kadınlar peruk kullanımının yaygınlaşmasını kaçınılmaz kıldılar.


Kırmızı Japonya

Japon kadınları uzun zamandır berrak, parlak ve sağlıklı bir ciltle ilişkilendirilmiş olsa da, biri Japon güzelliği, güzel bir geyşa görünümüdr. Geyşalar, kırmızı dudakları ile ekstra beyaz ten görünüme ulaşmak için ayrıntılı makyaj rutinleri kullanmak zorunda kaldı.

- Geyşalar kaşlarını cımbızla alır ve kalın, sahte kaşlara boyarlar.

- Heian döneminde geyşalar, asidik bir çözeltiye batırılmış oksitlenmiş demir dolgularının bir karışımını kullanarak dişlerini karartırlardı.

- Geyşalar temel olarak pirinç unu tozu bazlı macun kullandılar.

- Kadınlar derileri için harikalar yapan bülbül dışkısıyla ağır makyajlarını çıkarırlardı. Kuş dışkısındaki aktif kimyasal, cildi temizleyen ve gençleştiren guanindir.

- Japon kadınların güzelliği genellikle saç uzunluklarına göre değerlendirildi ve ideal uzunluk bellerinin altında kabul edilirdi.


Elizabethan Dönemi

Kraliçe Elizabeth, Elizabethan döneminde kadınlar için güzellik ve stilin özüydü. İngiliz kadınları hükümdarlarını taklit etmek için büyük çaba göstermişlerdir. Kozmetik, cilt yüzeyinden enerjiyi engellediği düşünülen bir tehlike olarak görülsede, kadınlar kraliçeleri sayseinde yine de solgun ve porselen ten rengi için çaba harcadılar.


- Pürüzsüz ve beyaz bir cilt elde etmek için çiğ yumurta akı yüzün her tarafına sürülürdü.

- Solgun bir görünüme ulaşmak için, kadınlar sadece makyajda kurşun kullanmazlar, aynı zamanda ömürlerini kısaltırken cilde beyaz bir ışıltı veren arsenik de tüketirlerdi.

- Bazı kadınlar doğal olarak soluk görünüme ulaşmak için sülükleri bile kullandılar.


Mistik Hindistan

Hintli kadınlar, egzotik tenleri ve çarpıcı gözleri sayesinde kadınların en güzelleri arasında kabul edilirdi. Yaşam bilimi Ayurveda, doğal malzemeler kullanarak muhteşem görünmenin birçok sırrını koruyan kutsal metinlerle doludur. Bu da çoğu zaman Hintli kadınların güzel ve sağlıklı olmalarını sağlamıştır.


- Eski Hindistan'da, herhangi bir Hintli gelinin güzelleştirilmesi Solah Singaar (On altı süsleme) ile tamamlanırdı.. Bu on altı adım tepeden tırnağa örtülü ve ayın on altı aşamasını temsil ediyordu.

- Eski Hindistan'da tıbbi özellikleri için inek gübresi ve idrar kullanılmıştır. Anti-enfektif özellikleri ile inek idrarı zayıflama, akne ile mücadele, kırık topukların iyileştirilmesi ve sindirim sisteminin temizlenmesi için kullanılmıştır.

- Babür döneminde kadınlar tembul yapraklarını çiğnemenin güzellik rutinlerinin önemli bir parçası olduğunu düşündüler. Bu dudaklarına kırmızı bir leke vermesine rağmen dişlerini de çürüttü.


Kadınlar tarih boyunca cilt bakımlarına, saç bakımlarına ve genel olarak nasıl göründüklerine dair farklı bir ilgi duymuş, çokça çaba göstermiştir. Kültürler ve çağlar bize farklı ve sıra dışı güzellik ve bakım rutinlerini göstererek bizi şaşırtsa da, gelecekte nelerle karşılaşacağız sorusu, en az geçmiş kadar gizemli ve merak uyandırıcı.

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.